HAKUVINKKEJÄ KESÄTYÖPAIKKOIHIN
Kesätyöpaikan saaminen on periaatteessa hyvin yksinkertaista: Sinun tarvitsee ainoastaan tehdä hyvä hakemus, jotta pääset haastatteluun, ja sen jälkeen onnistua siinä. Paikka on sinun. Yksinkertainen asia voi kuitenkin olla kaikkea muuta kuin helppo. Mahdollisuutesi saattavat kariutua vähäpätöisiin seikkoihin, joita et tajunnut ottaa huomioon. Seuraava kirjoitelma antaa sinulle vinkkejä tyypillisten virheiden välttämiseen.
Kirjoittajat ovat käsitelleet yli 1000 kesätyöhakemusta ja haastatelleet satoja hakijoita huvipuiston kesätyöläisten valintojen yhteydessä. Tämä kirjoitelma lähti liikkeelle havainnosta, että valtaosa hakijoista menettää pelin pikkuvirheistä, jotka olisi helppo työhakemuksessa ja haastattelutilanteessa korjata. Alla näkyvät vinkit ja esimerkkitarinat ovat kaikki tosielämästä peräisin. Kaikki niistä eivät välttämättä liity juuri Nokkakiven hakuihin. Kaikenlaista sattuu ja tapahtuu muillekin työnantajille.
Huvipuistojen työpaikat ovat pääosin kausiluontoisia. Pysyviin työpaikkoihin palkkaavat yritykset saattavat painottaa haussaan ihan eri asioita. Siitä huolimatta noin 95% ohjeista on yleispäteviä, eli ne pätevät ihan riippumatta mihin yritykseen olet hakemassa, ja oletko hakemassa kesätyöpaikkaan vai pysyvään työpaikkaan.
SEITSEMÄN LYHYTTÄ KULTAISTA NEUVOA KESÄTYÖPAIKAN HAKEMISEEN
- Tutustu tarkasti työpaikkaan, johon olet hakemassa ja lue kaikki yrityksen antamat hakuohjeet ennen kuin alat täyttämään hakemusta.
- Älä tee minimalistista hakemusta. Saat minimaalisen määrän haastattelupyyntöjä. Muista, että sinun on erotuttava jotenkin eduksesi kymmenistä muista, jotka hakevat juuri samaa paikkaa.
- Älä mokaile pikkuasioissa. Lue tarkkaan alla olevat ohjeet.
- Anna työnantajalle vaikutelma, että haluat juuri tähän nimeonomaiseen firmaan ja työtehtävään, jota olet hakemassa.
- Kyttää haukkana peruutuspaikkoja. Niitä tulee erittäin paljon vielä kesän kynnyksellä ja jopa sen alettua, joten älä anna periksi, vaikka työpaikkaa ei ole vielä löytynyt.
- Anna tarvittaessa jonkun toisen lukea läpi hakemuksesi, ennen kuin lähetät sen.
- Tee kesätyösi moitteettomasti. Muista, että tarvitset kesätyöpaikan tulevinakin kesinä. Älä tee kuten Jere:
Jere oli päässyt kesätöihin. Koko kesän Jere istui tympiintynyt ilme naamallaan. Jere lähti monesti kesken päivän kotiin
akuutin "vatsataudin" takia, joka sittemmin paljastui esimerkiksi edellisillan tupaantuliaisten aiheuttamaksi. Seuraavana kesänä Jere yritti päästä
uudestaan samaan työpaikkaan, mutta ei tullut enää valituksi...
Muista aina, että tarvitset kesätöitä tulevinakin kesinä, ja hyvin tehty työ auttaa sen saamisessa parhaiten.
|
TARKKAILE TYÖNANTAJAA JA OTA YHTEYTTÄ
- Fiksu hakija petaa itselleen kesätyöpaikkaa jo seuraavalle vuodelle. Paras keino tähän on tietysti tehdä kesätyö niin moitteettomasti, että seuraavana vuonna kutsu tulee uudestaan. Kannattaa myös selvittää, mihin vuodenaikaan tietyn yrityksen haku alkaa, että ehdit välittömästi apajille. Tiedät myös milloin haastattelut pidetään, ettet vahingossa varaa kahden viikon ulkomaanmatkaa juuri tuolloin.
- Hae välittömästi, kun haku alkaa. Osoitat, että olet odottanut juuri tätä tiettyä työpaikkaa ja olet siitä kiinnostunut. Jäät paremmin mieleen ja pääset muutenkin etulyöntiasemaan, sillä työnantaja on haun alussa hyvin utelias näkemään millaisia hakemuksia tulee. Muita vertaillaan sinuun.
- Mikään ei estä soittamasta työnantajalle ja kysymästä lisätietoja. Jos pääset työnantajan kanssa juttuun, sinut muistetaan paremmin ja saatat saada sympatiapisteitä. Voit myös esittää kysymyksiä sähköpostilla, jos se tuntuu luontevammalta tai et muuten uskalla soittaa.
- Jos soitat, niin älä kuitenkaan aloita puhelua sanoilla "työvoimatoimistosta lyötiin lappu kouraan..."
- Älä kysele itsestään selviä asioita, jotka on jo mainittu yrityksen hakuohjeissa ja esittelyssä. Muuten annat itsestäsi kuvan ettet ole vaivautunut lukemaan niitä.
- Älä myöskään soita tulevalle pomollesi heti puoli seitsemältä sunnuntai aamuna, vaikka ilmoitus olisi julkaistu juuri tuona päivänä sanomalehdessä tai netissä. Pomo on tuolloin vielä unessa eikä taatusti anna sinulle lisäpisteitä tempauksestasi.
- Pyri soittamaan virka-aikoina. Työnantajakin haluaa pitää joskus vapaata.
- Kysele vielä haun lopussa tai heti sen päätyttyä, missä mennään ja milloin valinnat suoritetaan. Osoitat aktiivisuutta ja sinut on vaikeampi jättää laskuista jatkokierrosta ajatellen.
Huono avaus työhakemuksessa: "Sain työvoimatoimistosta ilmoituksen, että tällaista työtä olisi tarjolla, joten päätin hakea."
|
HAKUKAAVAKKEIDEN TÄYTTÖ JA LÄHETYS
- Jos työpaikkailmoituksessa on erillinen hakukaavake, täytä se kiltisti ja huolella, äläkä lähetä pelkkää ansioluetteloasi (CV). Fiksuimmat hakijat osaavat myös tallettaa tiedoston hakukaavake.xls muotoon hakukaavake_matti_meikäläinen.xls. Pienien asioiden huomioiminen osoittaa kypsyyttä.
- Älä runoile pitkiä vastauksia jos kaavakkeessa kysytään tiettyä asiaa lyhyesti.
- Hanki toimiva sähköpostiosoite. Harva työnantaja pyytää sinut haastatteluun Facebookilla, Twitterillä tms. puhumattakaan sosiaalisen median uusimmista kotkotuksista.
- Antaa huonon vaikutelman, jos lähetät hakukaavakkeen sähköpostilla, etkä kirjoita riviäkään saatteeksi, et edes omaa nimeäsi. Runoilemaan ei silti tarvitse saatteessakaan ryhtyä.
- Jotkut eivät vaivaudu kirjoittamaan edes otsikkoriviä sähköpostiin. Se antaa heti hakijasta epäkohteliaan ja välinpitämättömän kuvan, liekö edes työpaikka kiinnostaa.
- Tallenna liitteet aina samassa formaatissa, missä kaavake on alunperin ollut.
- Älä tallenna liitetiedostoja eksoottisessa muodossa, tai snobbailun vuoksi upouudessa formaatissa. Jos työnantaja ei saa liitetiedostoasi auki, olet pelistä säälittä ulkona. Harva pyytää sinulta uutta hakemusta. Tämä on seikka, jossa yllättävän moni menee lankaan!
- Pidä ehdottomasti huoli, ettei koneesi lähetä virusta liitetiedoston mukana. Et takuulla saa työpaikkaa jos saastutat työnantajan koneen, tai tämän virus-skanneri deletoi liitetiedostosi.
- Varmista, ettei sähköpostiosoite käänny itseäsi vastaan, tai ettei sähköpostin loppukaneettina ole idioottimaista aforismia, joka tuhoaa mahdollisuutesi. Ei ole eduksi, jos sähköpostiosoitteesi on esim. palliannika@hotmail.com
- Pidä huoli, että sähköposti myös toimii. Tyhjennä laatikkosi, sillä jos työnantajan lähettämä kutsu tulee bumerangina, olet ulkona! Tähänkin menee lankaan yllättävän moni hakijoista.
SITKEÄ HAKEMINEN KANNATTAA
- Hae uudestaan työpaikkaan, vaikka et olisikaan päässyt edellisenä kesänä haastatteluun. Vain erittäin harva hakija tekee näin, joten parannat heti asemiasi.
- Jos olet hakenut samaan paikkaan jo aikaisemman työnhaun yhteydessä, mainitse asiasta hakemuksessa. Saat heti innokkuus- ja sympatiapisteitä.
- Hae sinnikkäästi uudestaan, vaikka olisit päässyt edellisvuotena jo haastatteluun, mutta et tullut sillä kertaa valituksi. Syy on monesti ihan muu kuin se, ettet ollut työnantajan mielestä kelvollinen hakija. Nuorilla tämä saattaa ihan puhtaasti olla ikäkysymys, eli yksi ikävuosi lisää voi saada ihmeitä aikaan.
- Hae rohkeasti alaikäisenäkin, vaikka työpaikkaan olisikin tietty ikävaatimus. Saat hyvää kokemusta työhakemusten laatimisessa, ja kun olet täysi-ikäinen, voit kertoa hakeneesi jo aikaisemmin samaan työpaikkaan.
TEE KATTAVA HAKEMUS
- ERITTÄIN TÄRKEÄÄ: Muokkaa hakemus ja mahdollinen CV aina sen työpaikan mukaan, mitä olet hakemassa. Jos työnantaja aavistaa, että kyseessä on copy-pastella tehty hakemus, joka on mennyt samanlaisena kymmeniin muihinkin paikkoihin, tipahdat armotta pelistä.
- Älä tee minimaalista hakemusta, jossa vastaat mahdollisimman lyhyesti vain pakollisiin kohtiin. Miten luulet sellaisella pääseväsi haastatteluun 50 muun hakijan joukosta? Varsinkin nuoret miehet kompastuvat aina tähän.
- Yritä olla mahdollisimman persoonallinen. Tee räväkkä hakemus, joka erottuu takuulla massasta. Muista, että sinulla ei ole mitään hävittävää!
- Mainitse hakemuksessasti kaikki mahdolliset ensiapukurssit, järjestysmieskoulutukset, hygieniapassit, tulityökortit tms. vaikkei niitä suoranaisesti tehtävissä vaadittaisiinkaan. Älä peittele kielitaitoasi.
- Kerro hakemuksessa kaikki lyhyetkin työsuhteesi, etenkin jos sinulla on vain vähän työkokemusta. Niiden ei tarvitse olla edes palkkatöitä. Kaikki TET-harjoittelujaksot, leiriohjaamiset ym. ovat aina parempia kuin ei mitään. Kerro myös, mitä kokemusta ja osaamista sait tietyssä tehtävässä. Esimerkiksi kassakokemus on eduksi myyntitöihin haettaessa.
- Jos listaat työkokemustasi, ole varovainen telemarkkinoinnin kanssa. Puhelinmyynti saattaa olla punainen vaate joillekin työnantajille. Jos sinulla on muutenkin paljon työkokemusta, jätä lyhytaikainen puhelinmyyntityö kokonaan mainitsematta, ellet ole sattumalta hakemassa juuri siihen.
Huonohko vastaus hakukaavakkeen kysymykseen:
Kielitaito: "Hyvä". Olisi ehkä kannattanut kertoa myös mistä kielestä on kyse.
|
SUOSITTELIJAT
- Laita hakemukseen mahdolliset suosittelijat edellisistä työpaikoista, jos uskot saavasi suosituksia.
- Mainitse hakemuksessa, mikäli joku tuttu on ollut samassa työpaikassa aikaisemmin töissä. Varmista kuitenkin ensin, että tuo tuttu on hyvässä huudossa työnantajan silmissä, sillä muuten tämän tutun menneet synnit koituvat kohtaloksesi. Kerro myöskin, kuka tuo tuttu oli, sillä muuten työnantaja ei osaa kysellä tältä tutultasi suosituksia.
- Muista, että edelliset työpaikat ovat pohjana seuraavien hakemiseen. Huonosti tehty työ saattaa kolahtaa vielä pitkään omaan nilkkaan, jos tuleva työnantaja soittelee edellisille ja kyselee heidän mielipidettään sinusta. Jos olet mielestäsi aiemmin mokannut pahasti, jätä koko työpaikka pois ansioluettelostasi, tai jätä ainakin mainitsematta missä firmassa olit.
OLE JOUSTAVA
- Älä anna jo hakemuksessasi kuvaa itsestäsi AY-aktivistina. Työnantaja laskee sinut silloin potentiaaliseksi rettelöitsijäksi, joka kulkee työpaikalla aina työehtosopimus takataskussa. Kun katsot työpaikkaa pintaa syvemmältä huomaat, että työnantajat joustavat yllättävän monessa asiassa itsekin eivätkä vastineeksi pidä pilkunviilaajista.
- Jos olet tarvittaessa valmis joustoihin työaikojen kanssa, kerro siitä hakemuksessa. Joskus saatat saada työpaikan ihan sen takia, että olet halukas tekemään lauantaisin töitä, tai sinulle kelpaa vaikkapa tuntia lyhyempi päivä tai nelipäiväinen viikko. Anna kuitenkin samalla kuva, että mieluisin vaihtoehto olisi tehdä täyttä viikkoa, ettei sinua katsota laiskuriksi.
- Varsinkin jos olet alaikäinen, tarjoudu tekemään myös osapäivätyötä tai vaikkapa vaan pari päivää viikossa jos et muuten tulisi valituksi. Selitä myös, miksi haet alle vaaditun iän. Lyhyestäkin työkokemuksesta on aina hyötyä myöhemmissä hauissa.
- Anna vaikutelma, että voit tehdä tarvittaessa työpaikalla muutakin kuin juuri tiettyä hakemaasi tehtävää.
VAARA VAANII NETISSÄ
- Voit olla varma, että työnantaja etsii sinusta tietoa netistä. Riidan haastaminen keskustelupalstoilla, muiden ihmisten mollaus, white-power uhoilut tai vähäpukeiset hepsankeikkakuvat eivät yhtään edistä työnsaantiasi. Hävitä tällaiset jo hyvissä ajoin ennen hakukauden alkua, jos siihen on mahdollisuus. Asialliset nettisivut tai maininnat sinusta ovat puolestaan eduksi.
- Voit myös itse hyödyntää nettiä, ja etsiä työnantajasta tai haastattelijoista tietoa. Ei haittaa yhtään, jos huomaisit vaikka sattumalta netistä mitä harrastuksia työnantajalla on ja osaat vetää oikealla hetkellä oikeasta narusta.
VAIKUTA INNOKKAALTA, MUTTA...
- Anna hakemuksessa vaikutelma, että olet aina halunnut juuri tälle nimenomaiselle alalle, kyseiseen työtehtävään, ja vieläpä juuri kyseiselle työnantajalle töihin. Hakukaavakkeen kohta, missä työnantaja pyytää sinua kuvailemaan itseäsi on paras paikka tämän esille tuomiseen, ja se kannattaa muutenkin täyttää erittäin huolella. Se on monesti paras paikka erottua muista hakijoista. Työnantaja tekee myös johtopäätöksen luonteestasi juuri tämän kohdan perusteella. Tällaisen kohdan minimaalisesti täyttäneet jäävät auttamatta rannalle ruikuttamaan.
- Vältä kliseitä. Muista, että puolet hakijoista ihan oikeasti kuvailee itseään sanoilla "olen iloinen ja reipas". Keksi joku räväkämpi ilmaus kertoa sama asia. Eräs hakija aloitti kuvauksen seuraavasti: "Olen sitkeä ja positiivinen neito, jonka hymy ei vähästä hyydy. Pitkät työpäivät tai haasteet eivät minua pelota." Tämä hakija valittiin heti työtehtävään.
Sallaa ei kesätyö kiinnostanut pätkääkään, mutta Sallan vanhemmat selvästi pakottivat tämän edes hakemaan. Niinpä Salla päätti lyödä
kaiken leikiksi, ettei varmasti tulisi valittua ja teki todella hulvattoman hakemuksen. Liitteeksi tämä laittoi itsestään vielä
kuvan, jossa hänellä oli omituinen paperihattu päässään. Työnantajan mielestä Sallan hakemus oli aivan loistava, koska se
erottui selvästi kaikista muista ja antoi Sallasta vaikutelman hyvänä tyyppinä. Niinpä Salla-raukka joutui kuin joutuikin
haastatteluun. Tarinan opetus: Ole rohkeasti persoonallinen ja erotu muista!
|
- Anna kesätöihin hakiessasi aina vaikutelma, että olet kiinnostunut tulemaan useampanakin kesänä sinne töihin, tai jopa vakituisesti. On aina työnantajalle mieluinen tilanne, jos hän saa jatkossa kokeneen kesätyöläisen ilman massiivista hakuprosessia.
- Älä missään nimessä mainitse, että olet aikeissa tehdä vain yhden ainoan kesän kyseisessä työssä ja sitten hakeutua ihan muualle.
- Älä missään nimessä mainitse, että haluat vaihtelun vuoksi vain kokeilla alaa, jolle olet hakemassa.
- Älä kerro, että odotat ensisijaisesti jotain toista työpaikkaa. On kardinaalimunaus, jos samalla julistat, että se on selvä ykköstoiveesi, ja tämä toinen on vain sen varalla ettet sinne pääsisi.
- Älä ikinä vähättele hakemaasi työpaikkaa tai tehtävää, esim. "minulla on tästä kokemusta, olin aikanaan paljon isommassa saman alan firmassa" tai "olen hoitanut paljon vaativampiakin tehtäviä".
- Älä hauku edellisiä työnantajia.
- Älä anna vaikutelmaa, että käytät hakemaasi työpaikkaa vain ponnahduslautana tulevaan uraan.
- Älä laita mitään vähääkään poliittista hakemuksiin.
- Armeijajuttujen, karatekurssien ja koti- uskonto- isänmaapuheiden tms. ylikorostus saattaa helposti kääntyä itseään vastaan.
- Älä tingi työnantajan ilmoittamaa normipalkkaa paremmaksi jo hakemuksessa. Uho siitä, että olet niin hyvä työntekijä että työnantajan kannattaisi maksaa juuri sinulle reilusti enemmän kuin muille vastaavissa tehtävissä, ei toimi. Päinvastoin.
ÄLÄ VAIKUTA NAHJUKSELTA
- Työnantajat eivät anna säälipisteitä. Säälittävät tarinat hakemuksissa antavat heti kuvan rikkinäisestä taustasta, ongelmista tai muuten vaan hakijasta, jota ei kannata missään nimessä ottaa töihin
- Älä koskaan sano, että joku koulutus tai kurssi jäi sinulta kesken. Sano toisin päin, eli "olen lisäksi suorittanut joitakin kursseja aiheesta Y" tai "opiskelin aihetta X kunnes vaihdoin koulua".
- Jos urheilutreenit ovat niin tärkeitä, että sinun pitää lähteä kesken päivän kotiin, tai kesäleirit vievät kaksi viikkoa keskellä kesää, niin et varmasti saa paikkaa. Älä myöskään sano, että haluat tehdä töitä vain osan kesästä koska haluat pitää vähän lomaakin. Työnantajat eivät halua palkata laiskureita tai niitä, jota panevat harrastukset työn edelle.
- Ei ole ehkä myöskään hyvä idea mainita hakemuksessa, että hait työpaikkaan koska se kuulostaa helpolta työltä.
Kohta työhakemuksesta: “Hain koska tämä työ on hyvä vastapaino kiireelliselle opiskelulle”.
Arvaa, palkattiinko kyseinen työnhakija lepäämään kovasta opiskelurasituksesta hakemaansa työpaikkaan?
|
ÄLÄ ANNA PERIKSI
- EHDOTTOMAN TÄRKEÄÄ: Jos jäät ilman työpaikkaa, ole hyvä häviäjä. Kerro, että olet heti valmiina ja sinuun saa ottaa yhteyttä myöhäänkin keväällä, jos tulee peruutuspaikka. Kesätöissä niitä tulee yllättävän paljon, koska ihmiset hakevat ja saattavat päästä sisään moniin paikkoihin yhtäaikaa. Saatat saada kesätyöpaikan jopa vielä kesken kesääkin.
- Kysele vielä kevään mittaan uudestaan peruutuspaikkoja. Sellaisen vapautuessa työnantajat ottavat aina ensimmäisinä yhteyttä niihin hakijoihin, joiden tietävät olevan vapaana ja edelleen kiinnostuneita. Työnantajalle on erittäin kiusallista soittaa sellaisille, joille on jo kerran ilmoitettu, että valinta ei tällä kertaa kohdistunut heihin.
- Kerro kaikille kavereille, joilla on jo kesätyö, että kyselevät työpaikaltaan olisiko siellä vielä vapaita paikkoja, ja kertovat tietävänsä hyvän kaverin sen varalta että niitä vapautuu.
Sauli haki kesätöitä, mutta ei saanut kutsua yleiseen haastatteluun. Saulin kaveri Kalle haki myöskin, ja sai kutsun. Ovelana miehenä
ja auton omistavana Sauli lähti Kallelle kuskiksi ja ajatteli, että hänet saatetaan kuitenkin silti samalla haastatella, kun on kerran
paikalla. Näin tosiaankin kävi, ja haastattelijatkin naureskelivat jälkeenpäin, että itse asiassa Sauli oli näistä kahdesta parempi
hakija, ja katsotaan vain, niin Sauli saa vielä töitä. Kun valintoja tehtiin, Saulin nimi pomppasi aina esille, ja ensimmäisen
peruutuspaikan tullessa juuri Sauli oli se, joka kaksikosta sai lopulta töitä.
Kun kesätyön jo alettua tarvittiin vielä yksi työntekijä, Sauli sai puhuttua myös veljensä Villen samaan paikkaan töihin. Viikon
päästä työnantajalle tuli tiukka paikka löytää vielä yksi kesätyöläinen lisää, jolloin myös Kalle sai uuden mahdollisuuden. Tarinan
opetus: Kaikki on sallittua työpaikan metsästyksessä. Sinulla ei ole yhtään mitään menetettävää. Älä myöskään anna periksi, sillä
kesätyön saattaa saada vielä myöhäisessäkin vaiheessa.
|
MUITA TÄRKEITÄ VINKKEJÄ
- Kerro heti hakemuksessa, jos työnantajalla on mahdollisuus saada sinusta työvoimatukea, sinulla on kesätyöseteleitä tms. Se on musiikkia työnantajan korville ja pääset välittömästi jonon kärkeen.
- Kirjehakemusten määrä laskee vuosi vuodelta. Sellaisen lähettäminen saattaa olla nykyään jopa hyvä erottautumiskeino. Tulosta hakemus värilliselle paperille. Vain yksi sadasta hakijasta tekee näin, eli erotut heti isosta joukosta muiden hakemuksia. Jos tulostat valkoiselle paperille, pyri tulostamaan edes hakukaavakkeen logot tms. värillisenä.
- Asiallinen valokuva hakemuksen yhteydessä edesauttaa hakua yllättävän paljon. Älä kuitenkaan esittele uusia tatuointejasi tai lävistyksiäsi ellet ole hakemassa töihin juuri tatuoijalle. Muista, että työnantajat ovat hyvin konservatiivisia. Kavereille sosiaalisessa medissa tarkoitetut kuvat eivät myöskään tee aina hyvää vaikutusta.
- Jos asut kaukana työpaikasta, kerro ehdottomasti jo hakemuksessa miten ajattelit hoitaa asumisen, esimerkiksi että olet muualla opiskelemassa, mutta tulet takaisin kotiisi työpaikan lähelle kesäksi. Työnantaja ei ota vakavasti hakemuksia maan toiselta puolelta. Käytännössä yli tunnin matka suuntaansa tiputtaa sinut pelistä, koska työnantaja tietää, ettet jaksa tätä koko kesää.
- Kerro, jos sinulla on ajokortti ja varsinkin jos sinulla on auto. Saat autosta paljon lisäpisteitä, mikäli työpaikka sijaitsee hankalan matkan päässä ja kyydissäsi pääsee mahdollisesti muitakin työntekijöitä.
- Älä anna itsestäsi ylikoulutettua kuvaa äläkä lähetä jättipitkää CV:tä. Työnantaja olettaa automaattisesti että hakija haluaa kovaa liksaa ja lähtee välittömästi muualle töihin, kun saa paremman paikan. Jos olet selvästi ylikoulutettu suhteessa hakemaasi paikkaan, anna ymmärtää, että olet täysin tietoinen tehtävän palkkatasosta ja se on mielestäsi ok.
- Muista, että jos saat työpaikan, ja lupaat ottaa sen vastaan, lupauksesi on juridisesti sitova. Jos sen jälkeen ilmoitatkin esim. kuukauden päästä, että et sittenkään tule, aiheutat työnantajalle suuria vaikeuksia. Suhteesi tähän työnantajaan voi olla ikuisesti pilattu. Muista, että maailma on pieni ja ihmisillä on pitkä muisti.
- Jos haet kavereiden tai sisarusten kanssa samaan työpaikkaan ja täytätte kaavakkeet yhdessä, muuttakaa hakemuksia edes niin, ettei niistä paista että vain pelkkä hakijan nimi on muutettu.
- Jos olet mies, kannattaa hakea tehtävään, johon voittopuolisesti hakee pelkkiä naisia, ja toisin päin. Saatat päästä kävelemällä sisään työpaikkaan.
JOS OLET YLI-IKÄINEN, TYÖNANTAJA OLETTAA AUTOMAATTISESTI ETTÄ
- Et ole tosissasi hakemassa tätä paikkaa, vaan olet lähettänyt hakemuksen sataan muuhunkin työpaikkaan.
- Lähdet heti, kun saat jonkun muun työpaikan.
- Et ole tietoinen työstä maksettavasta palkkatasosta, tai oletat saavasi muita hakijoita parempaa palkkaa.
- Et ole tietoinen, että kyseessä on vain määräaikainen kesätyöpaikka.
- Olet vain yhden kesän tähdenlento.
Kumoa ehdottomasti nämä uskomukset tavalla tai toisella hakemuksessasi!
VINKKEJÄ ULKOMAALAISILLE
- Kolme tärkeintä syytä jäädä aina ilman työpaikkaa ovat kielitaito, kielitaito, sekä kielitaito. Käytä kaikki energia kielitaitosi kartuttamiseen, jos suomen kieli ei ole vielä riittävästi hallussasi.
- Täytä hakukaavakkeet aina koneella, jos mahdollista. Monen vieraasta kulttuurista tulleen tikkukirjaimista on erittäin vaikea saada selvää hakukaavakkeissa, varsinkin, jos nämä ovat tottuneet kirjoittamaan arabialaisilla kirjainmerkeillä tms. Pyydä tarvittaessa ystävää tai työvoimatoimistoa apuun hakemuksen teossa.
- Kannattaa hankkia pieniäkin työkokemusjaksoja, tai edes kerho- vapaaehtois-, tai urheilutoimintaa ansioluetteloosi. Kun saat ensimmäisen työsuhteen, seuraavien saanti on sen jälkeen helpompaa. Joskus lyhyt palkaton työ tai harjoittelu kokemuksen kartuttamiseksi saattaa myöhemmin avata ovia, vaikka kuulostaisikin kuinka epäoikeudenmukaiselta.
- Listaa huoletta myös ulkomailla tai aikaisemmassa kotimaassasi saadut työkokemuksesi. Käännä kansainvälisyys voitoksesi, ja kerro, kuinka työnantaja voisi siitä hyötyä.
- Jos sähköpostiosoitteesi on valtavan pitkä, tyyliin muhammadahmedbenjamin@gmail.com niin et ole vahvoilla. Avaa uusi lyhyempi osoite vaikkapa pelkästään työnhakua varten ja muista myös seurata siihen tulevaa postia.
- Jos työpaikkailmoitus on suomeksi ja vastaat englanninkielellä, olet ulkona.
- Jos olet ulkonäöltäsi selvästi vieraasta kulttuurista, voi olla hyvä idea ottaa haastatteluun esim. brittifutisjoukkueen kaulahuivi tai vaikkapa bändipaita päälle. Annat viestin, että olet sisällä samassa kulttuurissa kuin työnantaja, eikä sinusta tule kulttuurista johtuvia ongelmia.
Näin alkaa hakemus, jolla ei missään nimessä saa kutsua haastatteluun:
"Dear Sir/Madam,
To whom it may concern"
|
HAASTATTELU
- Muista, että haastattelu on aina hyvää harjoitusta, vaikka et pääsisikään töihin. Saatat joskus saada tärkeän työpaikan sen ansiosta, että aiemman kokemuksen ansiosta hallitset tilanteen paremmin.
- Jos et saavu paikalle, et saa työpaikkaa. Raivaa vaikka väkisin kalenteristasi tilaa, sillä yleensä työnantaja ei anna sinulle toista haastatteluaikaa, mikäli ensimmäinen ei sovi. Ennen kaikkea saavu paikalle, mikäli niin lupasit.
Oona oli kutsuttu muiden hakijoiden joukossa yleiseen haastattelutilanteeseen, mutta ei ilmaantunut paikalle. Seuraavan viikon alussa
Oona soitti työnantajalle, ja kertoi, että sai kutsun vasta nyt. Oonalle sovittiin hyvin poikkeuksellisesti uusi haastattelupäivä,
vaikka sen johdosta kaksi haastattelijaa joutui varta vasten raahautumaan uudestaan paikalle kaiken materiaalin kera. Päivä koitti,
mutta Oonaa ei näkynyt sovittuna aikana. Mitään ei kuulunut, joten tunnin istumisen jälkeen toinen haastattelijoista
soitti Oonalle, missä tämä on. Oona vastasi, että ei nyt joutanut kun oli koululla tekemässä labratyötä. Oonan ei kannata enää koskaan
hakea kyseisen työnantajan töihin, eikä myöhemminkään työurallaan tarjota tälle mitään edustamaansa tavaraa tai palvelua.
|
- Ota varmuuden vuoksi mukaasi kopioita ansioluettelostasi, jos joudut jättämään sen työnantajalle.
- Ole täsmällinen.
- Haastattelussa pätee sääntö, että työpaikan voit saada pelkästään ensimmäisen 30 sekunnin aikana. Sen jälkeen voit vielä sen menettää, mutta et enää saada sitä.
- Kättele aina tapaamisen aluksi, katso silmiin äläkä pälyile muualle. Veltto puristus antaa kuvan veltosta työntekijästä.
- Anna itsestäsi reipas ja kohtelias vaikutelma.
- Sano oma nimesi kuuluvasti, ja ennen kaikkea sano esiteltäessä koko nimesi, älä pelkästään etunimeäsi. On noloa, jos työnantaja ei osaa etsiä hakemuspinosta paperiasi, tai ottaa ihan väärän hakemuksen joltain, jolla on sama etunimi.
- Ikävä kyllä ujot ja hiljaiset saavat huonommin työpaikkoja. Yritä olla vähän räväkämpi, mutta överiksi ei tarvitse vetää.
- Jännittäminen ei haittaa. Moni on sanonut jopa suoraan, että heitä jännittää, ja lähes poikkeuksetta nämä ovat kuitenkin olleet hyviä hakijoita. Muista, että myös haastattelijaa saattaa jännittää!
- Muista, että työnantaja on haastattelutilanteessa lähtökohdiltaan aina puolellasi, ja suorastaan toivoo, että olisit hyvä hakija joka sopisi heille töihin. Haastattelijan homma on hoidettu vasta sitten, kun hän on löytänyt riittävän määrän hyviä hakijoita, eli kun kävelet ovesta sisään, hän toivoo sinun pelastavan päivän ja suhtautuu sinuun positiivisesti.
- Jos kuitenkin tunnet, että haastattelija suhtautuu sinuun vihamielisesti tai ylimielisesti, kyseinen työpaikka ei ole vaivan arvoinen, jos se heijastaa sen yrityskulttuuria.
- Katso haastattelijaa silmiin, mutta älä tuijota hypnoottisesti. Levoton käytös tai sivuille pälyily on jälleen pahasta.
- Yritä olla tekemättä pakkoliikkeitä, älä hoe samoja asioita.
Heidi oli päässyt haastatteluun. Heidillä oli omituinen tapa sanoa “kyllä-kyllä” aina puolessa välissä haastattelijan lausetta, joka
ikinen kerta kun haastattelija avasi suunsa. Tämä meni niin pitkälle, että haastattelijalla alkoi jo mennä pasmat sekaisin kesken
tilannetta. Haastattelija teki johtopäätöksen, ettei Heidillä ollut pääkopassa kaikki ihan kohdallaan, eikä edes harkinnut tämän palkkaamista.
|
- Ota pipo pois päästä.
- Varmista, että kännykkäsi on äänettömällä.
- Yritä olla aktiivinen. Tee ehdottomasti edes joitakin kysymyksiä, jotta annat vaikutelman, että olet perehtynyt erittäin hyvin hakemaasi työpaikkaan, ja olet siitä kiinnostunut
- Jos työnantaja antaa sinulle esitteen ja löytää sen haastattelun jälkeen aulan roskiksesta, et varmasti saa töitä.
- Jos työnantaja kyselee, oletko joskus käyttänyt heidän tuotteitaan tai palveluitaan ja vastaat, ettei sellainen ole sinua kiinnostanut, niin työnantaja ei varmasti palkkaa sinua.
Haastattelija lähellä asuvalta työnhakijalta: “Oletko aikaisemmin käynyt Nokkakiven huvipuistossa?”
- “En ole, koska minua eivät huvipuistot kiinnosta.”
Arvaa, palkattiinko huvipuistotöihin?
|
- Jos työnantaja haastattelun jälkeen ehdottaa, että voit rauhassa kierrellä tutustumassa työpaikkaan, mutta vastaat, ettet ehdi kun on kova kiire syömään, niin et silloinkaan saa työtä.
- Älä ikinä ota vanhempiasi tai kavereitasi mukaan haastatteluun rohkaisuksi.
- Älä päästä vanhempiasi soittelemaan haastattelun jälkeen työnantajalle tyyliin kuinka ”meidän Pekka on niin ahkera kaveri ja kannattaa ottaa, ja siihen ajokorttiinkin tarvittaisiin rahaa...”
- Jätä lävistykset ja napapaidat kotiin.
- Kättele myös lähtiessä, äläkä ryntää tuulispäänä heti pois kun tilanne on ohi.
MIKSI HAKEMUS TYYPILLISESTI HYLÄTÄÄN
- Hakija on alaikäinen.
- Hakija haluaa pitää lomaa, käydä treeneissä, pitää isoisleirejä, eli ei ole oikeasti kiinnostunut työnteosta.
- Hakija ei muuten halua tehdä koko työnantajan vaatimaa kautta töitä.
- Hakemus on niin minimalistinen, ettei työnantaja saa mitään käsitystä hakijasta.
- Hakijan koulutus tai työkokemus ei riitä haettavaan tehtävään tai hakija on muuten sopimaton.
- Hakemus ei erotu mitenkään kymmenien muiden joukosta.
- Hakija asuu liian kaukana
- Kaikesta muusta näkee, ettei hakijaa todellisuudessa kiinnosta haettu työtehtävä .
NOKKAKIVEN HUVIPUISTO
Ruuhimäentie 3
41400 LIEVESTUORE
www.nokkakivi.fi
info@nokkakivi.fi